YATIRIM

Pazar Hakkında

  

Tıbbi ve aromatik bitkiler pazarının ekonomik büyüklüğü 2017 yılında dünyada 110 milyar dolar, Türkiye’nin payı 2,5 milyar dolardır.

Bölgemizdeki yetiştiricilik, lavantanın uçucu yağına yönelik üretim üzerine olacaktır. Buna yönelik yetiştiricilikte Dünya’da lider olan ülke Bulgaristan’dır.

   

Türkiye'de Lavanta

  

Trakya ve Güney Marmara bölgesinde, lavanta yetiştirmek isteyen ama işin turizm ve arazi geliştirme boyutunu hesaplamayan birçok küçük yatırımcı vardır. 

Lavanta yetiştiriciliğinin Türkiye’deki geçmişi son 3-4 yıla dayanmakta ve bu yetiştiricilik Isparta ve Burdur çevrelerinde yapılmaktadır. Bu bölgelerde yetiştirilen cins (Lavandin), Fransa’dan ithal edilen sadece görselliğe hitap eden, uçucu yağ kalitesi düşük olan ve çiçeklerini kurutup satmaya yönelik yetiştiricilik yapılmaktadır.   

10-20 dönüm ile yapılacak küçük yatırımlar hem üretim maliyetlerinde zorlanacaklar hem de kısıtlı bir alanda kaldıkları için turizm değerini ortaya çıkaramayacaklardır.

   

Lavanta Yatırımı

  

Yağlık cinsi lavantanın (Lavander) yetiştirilmesinde yüksek rakım (300m-400m), kireçli, sussuz, geçirgen toprak istemektedir.

Sık dikim yaparak 1 dönüme yaklaşık 2000 adet fide dikimi yapılmaktadır.

İlk yıl verimi, dönümde 3 lt uçucu yağ, sonraki yılda 5 lt, üçüncü yılında ise tam verime ulaşarak 10 lt ve üzeri uçucu yağ elde edilmektedir.

Lavanta fidesinin ekonomik ömrü 15 senedir.